Spread the love

Ο Ελαιοτουρισμός αποτελεί μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί παρακλάδι του αγροτουρισμού και αναδύεται σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ακολουθώντας παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Αργεντινή, κτλ.

Κάποιες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας ως προς τον ελαιοτουρισμό είναι τα μουσεία ελαιολάδου στις Βουβές της Ιεράπετρας, στο Βατόλακο και στο Δήμο Πλατανιά των Χανίων αλλά και τα Μνημειακά ελαιόδεντρα που δέχονται χιλιάδες επισκέψεις από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Παράλληλα, στα πλαίσια του ελαιοτουρισμού γίνονται εκσυγχρονισμοί ελαιοτριβείων προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν ως επισκέψιμα. Προσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις τους και δημιουργούν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για την υποδοχή των επισκεπτών αλλά και για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Η γευσιγνωσία αποτελεί μια πολύπλευρη επιστήμη στην  οργανοληπτική ανάλυση   του ελαιολάδου με σκοπό να του αποδοθεί η αντίστοιχη ένταξη σε θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ο δοκιμαστής που το δοκιμάζει, διακρίνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και ξεχωρίζει τις ποιοτικές του ιδιότητες οι οποίες προσδιορίζονται από μια φρουτώδη, πικρή ή και πικάντικη γεύση. Η οργανοληπτική  αυτή ανάλυση  έχει σκοπό την ανάδειξη ενός υψηλής ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τον διαχωρισμό του από άλλα ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας.

Για να γίνει κάποιος γευσιγνώστης ελαιολάδου θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αρχικά, για να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις μπορεί να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σύντομης διάρκειας.  και αν ενδιαφέρεται να εμβαθύνει θα πρέπει να συμμετάσχει σε πιο εξειδικευμένους κύκλους εκπαίδευσης και αν επιθυμεί να εξελιχτεί σε εμπειρογνώμονα δοκιμαστή μπορεί  να παρακολουθήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης  όπως αυτό που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη χρονιά που μας πέρασε λόγω της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο της Χαέν στην Ισπανία.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, αφορά όλο το προσωπικό της βιομηχανίας τροφίμων που απασχολείται στην ποιότητα και στον έλεγχο των τροφίμων. Αφορά όλους εκείνους που εμπλέκονται με την παραγωγή και την εμπορία του ελαιολάδου. Παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και έμποροι. Επιπλέον, αφορά όλους όσους εμπλέκονται με το χώρο της εστίασης, μάγειρες, προσωπικό κουζίνας, διαχειριστές εστιατορίων, όλοι οι λάτρεις της γαστρονομίας και οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις για το βασικό προϊόν της μαγειρικής τεχνικής.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού. Όλοι οι επαγγελματίες που  εμπλέκονται με το ελαιόλαδο, από διάφορες χώρες του κόσμου,  έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα. Επισκέπτονται τους τουριστικούς προορισμούς και συμμετέχουν σε ειδικά events γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται σε εστιατόρια και σε διάφορους άλλους χώρους διοργάνωσης γαστρονομικών φεστιβάλ και διαγωνισμών ελαιολάδου.  Στην Ελλάδα, το πρώτο olive  oil bar το συναντήσαμε  στην Αθήνα, στην οδό Σόλωνος στο Κολωνάκι στον τρίτο όροφο του Yoleni’s Flagship Store από την εταιρεία GAEA με 84 διεθνή βραβεία την τελευταία δεκαετία για την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

Στις δράσεις του ελαιοτουρισμού και της γευσιγνωσίας ελαιολάδου περιλαμβάνονται επισκέψεις σε ελαιοτριβεία που πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές όπως το Pallada Olive oil στις Στέρνες Ακρωτηρίου και η Terra Creta στο Κολυμβάρι Χανίων τα οποία εφαρμόζουν  σχετικές πρακτικές. Αντίστοιχα ελαιοτριβεία που εμπλέκονται στον ελαιοτουρισμό λειτουργούν στην Κέρκυρα (Olive Fabrica στον Άγιο Ματθαίο), στην Πελοπόννησο,  στη Μύκονο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μουσεία ελιάς και ελαιολάδου στη χώρα μας λειτουργούν, στην Σπάρτη το TALETON με ξενώνες για τους επισκέπτες, στις Κυκλάδες, στη Θάσο, στο Πύλιο, στα Καψαλιανά του Ρεθύμνου και σε πολλά άλλα μέρη.

Έτσι λοιπόν το ελαιόλαδο που αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη για τη μαγειρική εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από ένα απλό αγροτικό προϊόν. Ας μη ξεχνάμε ότι  είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής. Με τις ευεργετικές του ιδιότητες αναδεικνύεται ο ρόλος του στην υγεία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η καλλιέργεια της ελιάς σε έναν τόπο σταθεροποιεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με θετικά αποτελέσματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για έναν πόρο τουριστικού ενδιαφέροντος ο οποίος αναδεικνύει τις ιδιαίτερες αξίες ενός τόπου γύρω από τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την υγεία και το περιβάλλον. Αποτελεί τη βάση της τοπικής γαστρονομίας και βασικό παράγοντα ανάδειξης του πολιτισμού.

Όλες αυτές οι αξίες που αναδεικνύει το ελαιόλαδο αποτελούν ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη δράσεων ελαιοτουρισμού σε κάθε ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας. Είναι επομένως σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που το χαρακτηρίζει και να συμβάλουν στην αξιοποίηση των κινήτρων που παρέχει με σκοπό την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο νέο αυτό τουριστικό προϊόν που ονομάζεται ελαιοτουρισμός.   

ποτυράκια

Ένα εισαγωγικό  σεμινάριο στο αντικείμενο της γευσιγνωσίας ελαιολάδου για αρχάριους διάρκειας 18 ωρών θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 27 Μαϊου με εισηγητή την Ειρήνη Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιολάδων διπλωματούχος του Πανεπιστημίου της Χαέν της Ισπανίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Facebook Comments Box